Gemeente Aa en Hunze: Zwembad Zwanemeer in Gieten verwarmt naar tevredenheid met hout-cv

Bij Zwembad Zwanemeer in Gieten wordt sinds 2015 gebruik gemaakt van een biomassaketel van Fröling. Jaarlijks bespaart de gemeente Aa en Hunze hiermee zo’n € 11.000. „Een goede en ook nog eens duurzame oplossing”, zegt zwembadbeheerder Wim Vos tevreden.

Door de gemeente Aa en Hunze wordt al een aantal jaren ingezet op duurzaamheid, energiebesparing en milieu. Op het moment dat er voor het zwembad Zwanemeer een nieuwe cv-installatie nodig was, is daarom gezocht naar duurzame mogelijkheden.

„We hadden hier een gasaansluiting. Daar betaalde we bijna € 900,- vastrecht per maand voor, terwijl we er eigenlijk maar vier maanden intensief gebruik van maakten.”, blikt Pieter Venema, gemeentelijk medewerker bouwkunde op de afdeling Ruimte, terug. “Een gigantisch bedrag dus.”

Oplossing

In het zwembad in Annen wordt al jaren gebruik gemaakt van een houtkachel. Dit betreft een leaseconstructie, waarin alleen de warmte wordt afgenomen, maar een houtkachel zou ook voor het bad in Gieten een goede oplossing kunnen zijn.

Hierop werden door Vos en Venema in het hele land zwembaden bezocht die ook al gebruik maken van een biomassaverbrandingsketel. Daarnaast werd een onafhankelijk adviseur in de arm genomen. „We hebben ook naar andere oplossingen gekeken, zoals zonne-energie en aardwarmte”, vertelt Vos. “Gezien de ervaring met het zwembad in Annen en op advies van de adviseur hebben we uiteindelijk besloten om in Gieten ook de methode van biomassaverbranding toe te passen. We hebben gekozen voor een gecombineerd systeem dat zowel op houtsnippers als houtpellets kan draaien.”

Door diverse partijen in Nederland worden dergelijke systemen aangeboden. Door Vos en Venema zijn diverse installaties in het land bezocht en hebben ze met de gebruikers goede gesprekken gevoerd. Vervolgens zijn er meerdere offertes aangevraagd. De gemeente heeft gekozen voor PTH Hout CV uit Appelscha. “Met deze partij hebben we een heel goed gesprek gehad en het klikte. Bovendien was de aanbieding van PTH prijstechnisch zeer interessant en zodoende hebben zij de opdracht gekregen”, vertelt Venema.

Inregelen

Het zwembad heeft nu drie seizoenen met de nieuwe Fröling-biomassaverbrandingsketel gewerkt. „De kachel heeft altijd feilloos gedraaid, maar we hebben wel te maken gekregen met wat andere problemen”, vertelt Vos openhartig. „Zoals het inregelen van de zwembadinstallatie.” De nieuwe cv moest worden aangesloten op de bestaande zwembadinstallatie uit 1996 en dat bleek een lastig karwei. “Maar we hebben het voor elkaar gekregen dat de warmteoverdracht nu is zoals wij het wensen.”

Venema: “Als gemeente hebben we zelf veel snoeihout. Daar komen veel snippers van vrij. Die kunnen we zelf verbranden, maar we hadden geen mogelijkheden om de snippers te kunnen drogen. We hebben gedroogde houtsnippers ingekocht en daar hebben we twee maanden mee gedraaid. Op houtsnippers draaide de installatie prima. Omdat we geen opslagmogelijkheden hebben bij het zwembad, was onze buitendienst minimaal 8 uur in de week bezig met de aanvoer van houtsnippers voor het zwembad. Ook het schoonhouden van de aslade’s vergde veel tijd.

PTH heeft ons toen geadviseerd over te stappen op houtpellets. Zij hebben de ketel hiervoor handmatig aangepast. Voor de opslag is een silo geplaatst. In het seizoen worden nu eens in de twee a drie weken pellets aangevoerd en we hoeven slechts twee a drie keer per jaar de aslade leeg te maken. We hebben er dus eigenlijk geen omkijken meer naar. Er is sprake van een constante kwaliteit en een hoog rendement.” Met de pellets wordt een hoger verbrandingsrendement behaald en er is sprake van veel lagere aanvoerkosten.

Naast 1500 kuub zwemwater, worden ook de gebouwen van het zwembad middels de hout-cv verwarmd. De eerste twee jaar werd ook het douchewater verwarmd, maar daar is men vorig jaar vanaf gestapt. Vos: „Vijfhonderd liter werd continu warm gehouden, maar de afstand tussen de doucheruimtes en technische installatie was zo groot, dat er ontzettend veel warmte verloren ging. Zonde. Het douchewater wordt daarom nu elektrisch verwarmd.”

Afdekken

Om zo efficiënt mogelijk te kunnen verwarmen, heeft de zwembadbeheerder ook twee jaar lang geëxperimenteerd met het afdekken van het water. De resultaten waren zo positief, dat vorig jaar is gekozen voor definitieve afdekking van de baden. “Je ziet nu dat je de boel echt perfect voor elkaar hebt”, zegt Vos met gepaste trots. “Je kunt de warmte er niet alleen goed in krijgen, maar ook in houden. Een enorme energiebesparing als je alles bij elkaar optelt. Bezoekers merken nu ook echt dat het water warmer is en blijft. Het water is tegenwoordig 24 tot 24,5 graad. We zaten op 22 tot 23,5 graad.”

Door het afdekken in combinatie met de hout-cv kan de gemeente de bezoekers nu een prachtig product aanbieden. “Een zwembad waar iedereen door de goede temperatuur terecht kan”, aldus Venema.

Schoorsteen

Last van eventuele rook uit de biomassaverbrandingsketel hebben de gasten niet. Er is door de gemeente bewust gekozen voor een hogere schoorsteen. „Als de kachel gewoon functioneert, dan zie je alleen warmtedamp boven de pijp”, aldus Venema. “Alleen als de kachel heeft stilgestaan en weer opstart, kan er sprake zijn van een klein beetje rookontwikkeling. Maar dat is zo minimaal, daar merken de klanten niets van.”

Andere geïnteresseerden die naar de nieuwe biomassaverbrandingsketel komen kijken, zijn volgens de heren ook aangenaam verrast. Venema: „Ze staan versteld van het resultaat. Ze ruiken niets en zien niets. Met pellets heb je echt een schone verbranding.”

De resultaten van de ketel worden digitaal in kaart gebracht. Storingen worden ook automatisch gemeld. Niet alleen bij de beheerders van het bad, maar ook bij PTH. “Wanneer er eens iets is, dan staat PTH onmiddellijk voor de deur, zelfs ’s nachts”, meldt Venema tevreden. “De problemen die zich hebben voorgedaan, zijn snel en vakkundig opgelost. Een partner waar je een relatie mee opbouwt voor nu en de toekomst. Op basis van vertrouwen, service en kwaliteit.”

Gemeente of andere partijen die geïnteresseerd zijn in verwarmen middels een hout-cv, zijn van harte welkom om in Gieten te komen kijken. „We willen graag laten zien dat dit een goede, duurzame oplossing is”, aldus Venema. Een afspraak kan gemaakt worden via pvenema@aaenhunze.nl.